06_diederendirrix_Reigerlaan_BASE_02.jpg

Basisschool Reigerlaan - Eindhoven

In Eindhoven heeft begin 2017 de vernieuwbouwde basisschool aan de Reigerlaan opnieuw haar deuren geopend. De basisschool kampte al geruime tijd met ruimtegebrek. Daarnaast was er behoefte om het programma uit te breiden met een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, gymzaal, aula en peuterspeelzaal. Om dit mogelijk te maken, is op de oude binnenplaats van de school een uitbreiding gerealiseerd. De bestaande bouw - een rijksmonument van architect J.W. Hanrath (1914) - is gerenoveerd en opnieuw ingedeeld, waarbij tevens een lift is toegevoegd. Hierdoor is het volledige gebouw tot aan de zolder rolstoeltoegankelijk.

Om oud- en nieuwbouw optimaal te laten aansluiten, is de uitbreiding ontworpen met oog voor de bestaande uitstraling, detaillering en kleuren, maar met gebruik van de nieuwste materialen en technieken. De gevel is opgetrokken uit bruine baksteen in een typisch klezoren metselwerkverband, waarbij de waterslagen en dakranden zijn uitgevoerd in prefab beton. Penanten in de gevel en terugliggende kozijnen zorgen voor een bijzonder gevelreliëf, dat sprekend maar toch ook ingetogen oogt. In het metselwerk van de zuidgevel is het silhouet van een reiger opgenomen. Binnenin het gebouw is van de oudbouw naar de nieuwbouw een eiken lambrisering aangebracht, met speelse niveauverschillen op de eerste verdieping.

Belangrijk uitgangspunt in het ontwerp was de bestaande gangenstructuur van het Hanrath-gebouw. De oude gangen zijn als het ware doorgetrokken in de nieuwbouw, waar ze op verschillende plekken eindigen in grote glaspartijen. Waardoor het contact met buiten wordt behouden en een goede oriëntatie overal in het gebouw mogelijk is.

Omdat er geen budget was voor een aula, is ervoor gekozen om de oude en nieuwe functies met elkaar te verbinden door een grote open ruimte, die het nieuwe hart van het zogenaamde SPIL-centrum (SPelen, Integreren en Leren) vormt. Een zestal daklichten zorgt hier voor optimale lichtinval en zicht op de achtergevel en het trappenhuis van het rijksmonument.

Fotograaf: Bas Gijselhart - Basephotography

Aluminiumbouw d’n Boeij B.V.
De Louwstraat 22
5374 CG Schaijk

T.    0486-463452
F.    0486-463991


D'n Boeij Aluminiumbouw. Alle rechten voorbehouden.