De Nedinscofabriek aan de zuidkant van het centrum van Venlo is in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd volgens de principes van de Nieuwe Zakelijkheid. Anno 2013 is het na een grondige renovatie en transformatie een broedplaats voor nieuwe bedrijvigheid. 

Met name mediabedrijven hebben hun intrek genomen in het witgestucte complex, dat mede dankzij zorgvuldig gekozen aluminium kozijnen voldoet aan de hedendaagse eisen van comfort en energiegebruik. In een deel van het complex bevinden zich apartementen. Per functie is gekeken naar de juiste oplossing voor de gevel. In de toren, waar geen isolatie nodig was, zijn de oorspronkelijke kozijnen behouden. Alle onderdelen van het complex bij elkaar geven een harmonieus gevelbeeld, met een maat en een tijdloos ritme dat in de kozijncomposities is gevangen.

Fotograaf: Arthur Bagen

In Eindhoven heeft begin 2017 de vernieuwbouwde basisschool aan de Reigerlaan opnieuw haar deuren geopend. De basisschool kampte al geruime tijd met ruimtegebrek. Daarnaast was er behoefte om het programma uit te breiden met een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, gymzaal, aula en peuterspeelzaal. Om dit mogelijk te maken, is op de oude binnenplaats van de school een uitbreiding gerealiseerd. De bestaande bouw - een rijksmonument van architect J.W. Hanrath (1914) - is gerenoveerd en opnieuw ingedeeld, waarbij tevens een lift is toegevoegd. Hierdoor is het volledige gebouw tot aan de zolder rolstoeltoegankelijk.

Om oud- en nieuwbouw optimaal te laten aansluiten, is de uitbreiding ontworpen met oog voor de bestaande uitstraling, detaillering en kleuren, maar met gebruik van de nieuwste materialen en technieken. De gevel is opgetrokken uit bruine baksteen in een typisch klezoren metselwerkverband, waarbij de waterslagen en dakranden zijn uitgevoerd in prefab beton. Penanten in de gevel en terugliggende kozijnen zorgen voor een bijzonder gevelreliëf, dat sprekend maar toch ook ingetogen oogt. In het metselwerk van de zuidgevel is het silhouet van een reiger opgenomen. Binnenin het gebouw is van de oudbouw naar de nieuwbouw een eiken lambrisering aangebracht, met speelse niveauverschillen op de eerste verdieping.

Belangrijk uitgangspunt in het ontwerp was de bestaande gangenstructuur van het Hanrath-gebouw. De oude gangen zijn als het ware doorgetrokken in de nieuwbouw, waar ze op verschillende plekken eindigen in grote glaspartijen. Waardoor het contact met buiten wordt behouden en een goede oriëntatie overal in het gebouw mogelijk is.

Omdat er geen budget was voor een aula, is ervoor gekozen om de oude en nieuwe functies met elkaar te verbinden door een grote open ruimte, die het nieuwe hart van het zogenaamde SPIL-centrum (SPelen, Integreren en Leren) vormt. Een zestal daklichten zorgt hier voor optimale lichtinval en zicht op de achtergevel en het trappenhuis van het rijksmonument.

Fotograaf: Bas Gijselhart - Basephotography

0000-000-Aardwoning-Teteringen-12.jpg

De woning in Teteringen is gebouwd op een terp aan de rand van een bos in Noord-Brabant. De vormgeving van de woning is geinspireerd op de voorliefde van de opdrachtgever voor schilpadden. In het ontwerp is dan ook een schilpaddenverblijf onderdeel van het gebouw geworden.

De woning is voorzien van een kelder / souterrain onder het gehele gebouw. Veel daglicht en de ronde vormen zorgen voor een prettige sfeer in het souterrain. In het midden van de woning is een grote lichtkoker geplaatst die de verdiepingen visueel met elkaar verbindt en daglicht, sneeuw en zon tot diep in de woning brengt.

Lees verder

Een monumentaal woongebouw uit de jaren 50, dat in eigendom is bij 32 verschillende eigenaren was dringend aan een algehele renovatie toe. Met name de oorspronkelijke stalen kozijnen en het enkele glas zorgden in de huidige tijd voor veel vocht-, tocht-, en geluidsproblemen.

Na een uitgebreid onderzoek waarbij verschillende opties naast elkaar gelegd zijn en veel overleg met de gemeentelijke monumentencommissie, besloten we de bestaande kozijnen te vervangen door aluminium kozijnen voorzien van een thermische onderbreking.

Hiervoor is een renovatieprofiel geselecteerd dat het beste voldeed om het beeld van de slanke stalen kozijnen van vroeger te bewaren. Door middel van een kleuronderzoek is de oorspronkelijk kleur van de kozijnen bepaald en weer teruggebracht. De grote winkelpuien bij de kapsalon en de ontwerpstudio zijn gerenoveerd en voorzien van geïsoleerde inzetramen en achterzetramen ter plaatse van het aanwezige glas-in-lood.

Traditionalisme en ambachtelijk modernisme. Het woonhuis in Goirle combineert de beide stromingen. Vanaf de straat doet het huis zich voor als traditioneel en gesloten, vanuit de tuin toont het zich open en modern.

Op twee grote ramen na is het huis aan de straatzijde gesloten om de bewoners te beschutten tegen het drukke verkeer dat passeert over de aangrenzende rotonde. Dit verklaart ook de naam van het huis, Villa Rotonda. Het is geen verwijzing naar de beroemde villa van Andrea Palladio in de buurt van Vicenza, maar een ironische verwijzing naar de locatie naast een kruispunt. De waterpartij waardoor het huis deels wordt omringd, versterkt het besloten karakter ervan.

Ook de valramen die zijn uitgevoerd in CS 68-HV (verborgen vleugel), zijn elektrisch te bedienen. De keus voor de minimalistische variant van CS 68 met verborgen vleugels versterkt de abstractie van dit strak vormgegeven huis, waarvan niet alleen de kozijnen bijna detailloos lijken. Dat is ook te zien in de scherpte waarmee gevel en dak op elkaar aansluiten. De elektrisch bedienbare schuifpuien en ramen zijn onderdeel van een indrukwekkende hoeveelheid domotica in dit huis, die het met de architectuur zelf gepaard gaande comfortniveau verder vergroot.

Vrijwel alle vertrekken in het huis zijn gericht op de grote tuin. Dankzij de gesloten gevel aan de straatkant genieten de bewoners optimaal van hun privacy, terwijl er toch volop licht binnenvalt.

Kindercampus Zuidas biedt ruimte aan een basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en sporthal. Fact Architects en Hund Falk architecten maakten samen het ontwerp voor deze lichte, ruime en frisse school met een bruisend hart. Een open structuur van ruige houten delen in stalen kaders is geplaatst voor robuuste gevels met grote aluminium kozijnen en plaatmateriaal.

Gefaseerde bouw
Het gebouw is in fases gebouwd en is deels op locatie verplaatst. Architect Floris Hund, verklaart waarom: “In 2014 was er snel behoefte naar een nieuwe school op de Zuidas. De enige geschikte locatie, tussen de Boelelaan en de Vivaldistraat, zou pas in 2015 vrijkomen. Gefaseerd bouwen en later een bouwdeel verschuiven was goedkoper dan tijdelijke huisvesting. Maar de belangrijkste reden voor de gefaseerde bouw was dat de kinderen zo direct een echt goed gebouw hebben gekregen.”

De eerste fase is achter een bestaande sporthal gebouwd. Na de sloop van de bestaande bebouwing inclusief de sporthal, is de tweede fase gerealiseerd. Daarna is het eerste bouwdeel 30 meter verschoven en vrijwel naadloos gekoppeld aan het tweede. De gebouwdelen zijn grotendeels samengesteld uit prefab elementen en in zeer korte tijd op locatie opgebouwd. “Indien de verwachte kinderaanwas doorzet, wordt medio 2017 op het lage bouwdeel een extra laag gerealiseerd,” hoopt Peer Glandorff, die samen met Hund het ontwerp maakte.

Heldere opzet
In Kindercampus Zuidas kunnen kinderen van 0-12 jaar van 7.30 tot 18.30 uur leren en spelen. Het onderwijs wordt geboden volgens de doorgaande leerlijn. Hund legt uit hoe de architecten dit vertaald hebben in hun ontwerp: “We hebben het gebouw zo ontworpen dat kinderen van opvolgende leeftijden ongedwongen met elkaar in contact komen. Bijvoorbeeld in de grote centrale ruimte, die fungeert als aula en speellokaal. Dit is de plek voor alle leeftijden.” Een brede tribunetrap verbindt de begane grond met de bovengelegen bibliotheek. Via glazen puien en een ruime vide met een glazen dak komt veel daglicht in de centrale ruimte. De school heeft verder een heldere ruimtelijke opzet. Er zijn vier clusters van vier lokalen, gegroepeerd naar leeftijdsgroepen. Buitenschoolse opvang vindt plaats in de grote ruimtes tussen de lokalen. “De opzet van de school en verbondenheid met omliggende buitenruimtes zorgen ervoor dat de kinderen en leraren hier op een bijzondere en prettige wijze kunnen werken, leren en spelen,” verzekert Hund. De gymzaal boven op de school wordt ook door andere scholen en sportverenigingen gebruikt. De gymzaal is bereikbaar via een van de school afsluitbaar trappenhuis met lift.

Robuuste gevel
Ruig hout, glanzend aluminium en grote ramen kenmerken de gevels. Die zijn opgebouwd uit gestandaardiseerde elementen, zowel in opbouw als in afmetingen. Afhankelijk van de achterliggende ruimtes en de oriëntatie op de zon zijn de gevelelementen ingevuld met glas of aluminium plaatmateriaal.

Glandorff: “De gehele begane grondgevel bestaat uit glazen puien. Op de verdiepingen hebben de groepsruimtes en de gymzaal extra grote ramen, de gymzaal zelfs een raam van 3,6 x 5 m.” Gekozen is voor 1 type slank aluminium kozijnprofiel van Reynaers. Het geanodiseerde aluminium past goed bij het hout en staal. Ook de geluidwerendheid was belangrijk bij de kozijnkeuze vanwege de drukke locatie. Tenslotte speelde de prijs een rol, gezien het krappe budget waarbinnen het gebouw moest worden gerealiseerd. D’n Boeij Aluminiumbouw was verantwoordelijk voor alle kozijnen.

Voor de gevel langs, ook deels voor de ramen, is een open structuur van ruige houten schaaldelen in stalen frames geplaatst. De frames zijn verdeeld in banden over de gevel. Afwisseling in ritme van de houten delen en in de richting van de schorszijde, zorgen voor een geraffineerd gevelpatroon. “Bij het ontwerp van deze houten structuur hebben we een evenwicht gezocht tussen maximaal daglicht en minimale warmtelast in de ruimtes. Ook wilden we een levendig gevelbeeld bereiken door die afwisselende gevelframes in combinatie met variatie in afmetingen en posities van de kozijnen”, verduidelijkt Hund.

Avontuurlijke buitenruimtes
Het gebouw is alzijdig georiënteerd op een verscheidenheid aan buitenruimtes. Rondom het gebouw liggen verschillende natuurlijke en verharde buitenruimtes met speelplekken. Glandorff: “Direct aan lokalen en groepsruimtes grenzen natuurlijke speelruimten. Aan de kant van de toekomstige Boelegracht hebben we een getrapte steiger ontworpen met geïntegreerde bakken voor schooltuinen.”De overige buitenruimtes, waaronder natuurtuinen met klimbomen, waterval en strandje, een sportveld en kiss & ridezone, zijn uitgewerkt door Ruimte en Duurzaamheid Gemeente Amsterdam, Het Wilde Land en Zandraket.

Goed binnenklimaat
De afwerking van het interieur is eenduidig. Overal zijn identieke akoestische gietvloeren in een lichtgrijze tint. De wanden zijn uitgevoerd in een patchwork van houten plaatmaterialen van verschillende hardhoutsoorten. De begane grond heeft rondom glas tot op de grond voor maximaal contact tussen binnen- en buitenruimtes. Iedere groep heeft hier een deur naar zijn eigen buitenruimte. Hund: “Tussen de kolommen direct achter het glas, hebben we werkbladen en zitjes gemaakt. Zo hebben de kinderen direct zicht op de buitenruimtes.” De lokalen en gymzaal zijn zo hoog mogelijk gemaakt. Leidingen zijn weggewerkt achter de lagere plafonds in de tussenruimtes. De ramen achter de houten gevelrasters kunnen open gezet worden. Kindercampus Zuidas heeft een goed binnenklimaat. De school voldoet in het algemeen aan frisse scholen klasse B en voor luchtkwaliteit zelfs aan de allerhoogste norm, klasse A.

Klik hier voor een video van Kindercampus Zuidas in Amsterdam

Aluminiumbouw d’n Boeij B.V.
De Louwstraat 22
5374 CG Schaijk

T.    0486-463452
F.    0486-463991


D'n Boeij Aluminiumbouw. Alle rechten voorbehouden.