Reynaers Projectprijs 2018 - Fortwachterswoning

De meeste stemmen gelden en dus won de Fortwachterswoning in Poederoijen de Reynaers Projectprijs 2018. De Fortwachterswoning, een ontwerp van TM2 Architecten, werd gerealiseerd door Aluminiumbouw d'n Boeij. De woning die tevens dienst doet als brasserie, kreeg 28,8 % van alle door het publiek uitgebrachte stemmen. Een overwinning past uitstekend bij de functie van de Hollandse Waterlinie waarvan ook de oorspronkelijke Fortwachterswoning deel uitmaakte: Het afsluiten en verdedigen van het land tegen de vijand. En die tegenstander wil je dan natuurlijk verslaan. De stemming voor de overwinning van de projectprijs was een nek en nek race met project KJC Heliomare uit Heemskerk. Beide projecten waar goed voor meer dan de helft van alle stemmen.

Juryrapport
Ondanks de historische context van de Fortwachters woning - het is gebouw op de plek en fundering van een eerder gebouw met dezelfde functie - heeft het een eigentijds karakter met speelse gevel en zorgvuldige details. Parmantig en robuust tegelijk: de Fortwachterswoning met uitbaterij op de begane grond en beheerders woning daarboven toont een sterk karakter op een bijzondere locatie aan de dijk. Het archetypische ‘huis met puntdak en schoorsteen’ is op speelse manier uitgewerkt. De gevel is bekleed met hout, waarbij de kozijnen de functies in het gebouw lijken te verbinden: een huiselijke sfeer op de begane grond en hoge raampartijen voor de bovenliggende woonruimten. Binnen en buiten worden met elkaar verbonden door de gevelcompositie en materialisering. Het project toont een zorgvuldige detaillering van de overgangen tussen de materialen en de verschillende elementen."

Prijsuitreiking
"Een project met een goed maatschappelijk thema, waarmee we met een informele sfeer een stip op de horizon zetten. Met die woorden vertelde Mick Martens, architect van TM2 Architecten, waarom de Fortwachterswoning zo'n uniek project is. De prijsuitreiking startte bij Slot Loevestein, onderdeel van de Hollandse Waterlinie en bekend van de bijzondere ontsnapping van Hugo de Groot. Dat was niet voor niets. Het slot sluit namelijk goed aan bij de geschiedenis van de Fortwachterswoning.

Mick Martens legt de historische achtergrond van de woning uit: “De batterij onder Poederoijen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een negentiende-eeuwse verdedigingslinie die de steden in het westen van Nederland moest beschermen tegen aanvallen. De batterij is een verdedigingswerk met een bomvrij kazernegebouw. Aan de toegangsweg werd in 1880 een woning gebouwd op een verhoogd plateau, zodat bij onderwaterzetting de woning droog zou blijven. Hier woonde de fortwachter, die was belast met de bewaking van de batterij en het toezicht op het onderhoud. De woning is in 1957 gesloopt en in de zomer van 2017 als nieuwbouw opgeleverd.”

Dit jaar reikte Hans van der Looij, sales & marketing manager van Reynaers binnen Nederland, voor de 21e keer de prijs uit. “Destijds ontstond de prijs omdat we van onze klanten graag wilden weten aan welke projecten zij hadden meegewerkt zodat we die konden gebruiken binnen onze communicatie. We willen laten zien dat we trots zijn op de gebouwen die met onze systemen gerealiseerd worden.” In totaal werden er dit jaar 7020 stemmen uitgebracht, waarvan 28,8% voor de Fortwachterswoning.

Reynears Projectprijs 2013 - Nedinsco

Het publiek heeft de Nedinscofabriek in Venlo gekozen als winnaar van de publieksprijs van de Reynaers Projectprijs 2013. De renovatie van het voormalige fabriekscomplex, een ontwerp van diederendirrix architecten, gerealiseerd door gevelbouwer Aluminiumbouw D’n Boeij, kreeg de hoogste waardering van het publiek: een 8,6.  In 2006 sloten de gemeente Venlo en woningcorporatie Woonwenz een akkoord om het monumentale complex te behouden. In opdracht van hen maakte diederendirrix architecten uit Eindhoven daarna de plannen voor renovatie, restauratie en herbestemming van het rijksmonument. In 2013 is de renovatie afgerond. De nieuwe invulling is een mix van appartementen met ook woningen in het sociale segment, kantoren en deels productie-eenheden. Nadat de vakjury uit de inzendingen voor de Reynaers Projectprijs 2013 tien projecten had genomineerd, kon het publiek stemmen op de genomineerden via de website projectprijs.reynaers.nl en dit resulteerde uiteindelijk in de hoogste waardering voor de Nedinscofabriek. 

Juryrapport
De jury omschreef het project als volgt: ‘De Nedinscofabriek aan de zuidkant van het centrum van Venlo is in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd volgens de principes van de Nieuwe Zakelijkheid. Anno 2013 is het na een grondige renovatie en transformatie een broedplaats voor nieuwe bedrijvigheid. Met name mediabedrijven hebben hun intrek genomen in het witgestucte complex, dat mede dankzij zorgvuldig gekozen aluminium kozijnen voldoet aan de hedendaagse eisen van comfort en energiegebruik. In een deel van het complex bevinden zich appartementen. Per functie is gekeken naar de juiste oplossing voor de gevel. In de toren, waar geen isolatie nodig was, zijn de oorspronkelijke kozijnen behouden. Alle onderdelen van het complex bij elkaar geven een harmonieus gevelbeeld, met een maat en een tijdloos ritme dat in de kozijncomposities is gevangen.’

Prijsuitreiking
Namens diederendirrix architecten namen projectarchitect Remco Mulder, projectleider Tom Kuipers en bouwkundige Coen de Swart de prijs in ontvangst. Zij ontvingen uit handen van Hans van der Looij, Sales & Marketingmanager van Reynaers, een cheque ter waarde van 2.500,00 euro. Een zelfde prijs werd uitgereikt aan Peter en Nellie Boeijen, de eigenaren van gevelbouwer Aluminiumbouw D’n Boeij uit Schaijk. Reynaers doneert bovendien een zelfde bedrag aan een goed architectuurdoel dat in overleg met de winnaars wordt bepaald. Locatie van de prijsuitreiking was heel toepasselijk de Yagua Skybar op de zesde verdieping van de Nedinscofabriek.

Tom Kuipers sprak zijn waardering uit voor de samenwerking met zowel Reynaers als Aluminiumbouw D’n Boeij gedurende het hele project van ontwerp tot realisatie. Kuipers: ‘’ als je een vraag stelt, krijg je een antwoord en bovendien kun je erop vertrouwen dat het een kloppend antwoord is. Iets dat tegenwoordig vreemd genoeg niet meer vanzelfsprekend is in de bouw.’’ Peter Boeijen vult aan: “door in het beginstadium al bij zo’n project betrokken te worden, kun je als gevelbouwer tenminste je expertise inbrengen en meedenken in oplossingen. ‘’ Ook hij kijkt tevreden terug op de samenwerking in het project. ‘’Ik ben trots op het eindresultaat’’ besluit Boeijen.

Reynears Projectprijs 2011 - Villa Rotonda

Het publiek heeft Villa Rotonda in Goirle gekozen als winnaar van de publieksprijs van de Reynaers Projectprijs 2011. Dit woonhuis, een ontwerp van Pieter en Thomas Bedaux, gerealiseerd door Aluminiumbouw D’n Boeij, kreeg de hoogste waardering van het publiek: een 9,8.

Pieter en Thomas Bedaux van architectenbureau Bedaux de Brouwer BV uit Goirle ontwierpen dit woonhuis dat eigentijds traditionalisme en een ambachtelijk modernisme combineert. Vanaf de straat doet het huis zich voor als traditioneel en gesloten, vanuit de tuin toont het zich open en modern. De elektrisch bedienbare Reynaers schuifpuien en ramen die aluminiumbou toepaste, zijn onderdeel van een indrukwekkende hoeveelheid domotica in dit huis, die het met de architectuur zelf gepaard gaande comfortniveau verder vergroot.

Juryrapport
De jury omschreef het project als volgt: ‘’ De villa Rotonda volgt het kavel en (de beperkingen van) bestemmingsplan en welstand om er heel sterk uit te komen met een bijzondere lay-out en zeer krachtige vormen, zichtlijnen en detaillering. Een knappe exercitie met als resultaat een pand dat jaloersmakende kwaliteiten heeft in de zin van wooncomfort, bijzondere ruimten en daglichttoetreding.’’

Reynears Projectprijs 2009 - Woonhuis Teteringen

Sinds 1997 beloont Reynaers ieder jaar de mooiste projecten van haar constructeurs met de Reynaers Projectprijs. Deze projecten hebben steeds één ding met elkaar gemeen. Er is gebruik gemaakt van de aluminium profielen van Reynaers. Per categorie waren uit de meer dan 60 inzendingen drie projecten geselecteerd door de redactie van de Report. In dit magazine brengt Reynaers internationale projecten van formaat onder de aandacht van architecten en constructeurs over de hele wereld. In de categorie woningbouw won het project ‘’organische woning in Teteringen’’ de prijs. Het betreft een niet alledaags ontwerp van een vrijstaande woning waarin vorm en materiaal centraal staan. Het gebouw is hierdoor één met de natuur. Het centrale atrium, volledig gemaakt van een gesegmenteerde vliesgevel is uniek in de toepassing van aluminium in de woningbouw. Aluminiumbouw D’n Boeij uit Schaijk realiseerde dit unieke project.

Aluminiumbouw d'n Boeij
De Louwstraat 22
5374 CG Schaijk