Reynaers Projectprijs 2018 - Fortwachterswoning

De meeste stemmen gelden en dus won de Fortwachterswoning in Poederoijen de Reynaers Projectprijs 2018. De Fortwachterswoning, een ontwerp van TM2 Architecten, werd gerealiseerd door Aluminiumbouw d'n Boeij. De woning die tevens dienst doet als brasserie, kreeg 28,8 % van alle door het publiek uitgebrachte stemmen. Een overwinning past uitstekend bij de functie van de Hollandse Waterlinie waarvan ook de oorspronkelijke Fortwachterswoning deel uitmaakte: Het afsluiten en verdedigen van het land tegen de vijand. En die tegenstander wil je dan natuurlijk verslaan. De stemming voor de overwinning van de projectprijs was een nek en nek race met project KJC Heliomare uit Heemskerk. Beide projecten waar goed voor meer dan de helft van alle stemmen.

Juryrapport
Ondanks de historische context van de Fortwachters woning - het is gebouw op de plek en fundering van een eerder gebouw met dezelfde functie - heeft het een eigentijds karakter met speelse gevel en zorgvuldige details. Parmantig en robuust tegelijk: de Fortwachterswoning met uitbaterij op de begane grond en beheerders woning daarboven toont een sterk karakter op een bijzondere locatie aan de dijk. Het archetypische ‘huis met puntdak en schoorsteen’ is op speelse manier uitgewerkt. De gevel is bekleed met hout, waarbij de kozijnen de functies in het gebouw lijken te verbinden: een huiselijke sfeer op de begane grond en hoge raampartijen voor de bovenliggende woonruimten. Binnen en buiten worden met elkaar verbonden door de gevelcompositie en materialisering. Het project toont een zorgvuldige detaillering van de overgangen tussen de materialen en de verschillende elementen."

Prijsuitreiking
"Een project met een goed maatschappelijk thema, waarmee we met een informele sfeer een stip op de horizon zetten. Met die woorden vertelde Mick Martens, architect van TM2 Architecten, waarom de Fortwachterswoning zo'n uniek project is. De prijsuitreiking startte bij Slot Loevestein, onderdeel van de Hollandse Waterlinie en bekend van de bijzondere ontsnapping van Hugo de Groot. Dat was niet voor niets. Het slot sluit namelijk goed aan bij de geschiedenis van de Fortwachterswoning.

Mick Martens legt de historische achtergrond van de woning uit: “De batterij onder Poederoijen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een negentiende-eeuwse verdedigingslinie die de steden in het westen van Nederland moest beschermen tegen aanvallen. De batterij is een verdedigingswerk met een bomvrij kazernegebouw. Aan de toegangsweg werd in 1880 een woning gebouwd op een verhoogd plateau, zodat bij onderwaterzetting de woning droog zou blijven. Hier woonde de fortwachter, die was belast met de bewaking van de batterij en het toezicht op het onderhoud. De woning is in 1957 gesloopt en in de zomer van 2017 als nieuwbouw opgeleverd.”

Dit jaar reikte Hans van der Looij, sales & marketing manager van Reynaers binnen Nederland, voor de 21e keer de prijs uit. “Destijds ontstond de prijs omdat we van onze klanten graag wilden weten aan welke projecten zij hadden meegewerkt zodat we die konden gebruiken binnen onze communicatie. We willen laten zien dat we trots zijn op de gebouwen die met onze systemen gerealiseerd worden.” In totaal werden er dit jaar 7020 stemmen uitgebracht, waarvan 28,8% voor de Fortwachterswoning.

Aluminiumbouw d'n Boeij
De Louwstraat 22
5374 CG Schaijk