Genomineerd voor Projectprijs 2018!

 

We zijn genomineerd voor de projectprijs van Reynaers Aluminium Nederland! Op de plek van een voormalige fortwachterswoning aan de Maas bij Poederoijen bouwde TM2 architecten een nieuwe brasserie met bovenwoning. De nieuwbouw staat op exact dezelfde locatie en heeft vergelijkbare contouren. De gevels zijn met hout bekleed en grote vensters bieden volop uitzicht over het fort, de Maas, de dijk en de uiterwaarden.De batterij onder Poederoijen bestaat uit een bomvrij kazernegebouw en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Aan de toegangsweg werd in 1880 een woning gebouwd voor de fortwachter, die was belast met de bewaking en het onderhoud van de batterij. De woning is in 1957 gesloopt. De Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard heeft deze batterij geadopteerd, met als doel revitalisatie van het gebied. Al 10 jaar is architect Mick Martens van TM2 architecten betrokken bij de herontwikkeling. Na de bestemmingsplanwijziging en restauratie van de bomvrije kazerne, kon in 2016 de bouw starten van de nieuwe fortwachterswoning. Op exact dezelfde locatie als de voorganger is de nieuwe woning gebouwd. “De footprint en het silhouet van het nieuwe gebouw zijn vergelijkbaar met het oorspronkelijke ontwerp. De fortwachterswoning had een rechthoekige plattegrond en bestond uit een kleine kelder onder het huis, een bouwlaag met zadeldak. De gevel was voorzien van houten rabatdelen”, vertelt Martens. 

Ook de nieuwe fortwachterswoning is voorzien van een houten gevelbekleding. “Door dit materiaal door te zetten op het dak en de hemelwaterafvoeren, dakgoten en dakdoorvoeren aan het zicht te onttrekken, ontstaat er een zuivere hoofdvorm.” De gevelopeningen brengen dynamiek in dit strakke ontwerp. De architect heeft gekozen voor raam- en deurkozijnen met aluminium profielen van Reynaers. “Ik maak gebruik van een aaneenschakeling van verschillende kozijntypen zoals de vaste delen met draaiende delen en de schuiframen. Ook heb ik shadowboxen met geëmailleerd glas toegepast.” Het nieuwe gebouw bestaat uit een brasserie op de begane grond en in het souterrain, en op de verdieping bevindt zich een woning. Vanuit de brasserie en de woning bieden de grote vensters een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Klik hier voor een video van Fortwachterswoning in Poederoijen.

Aluminiumbouw d'n Boeij
De Louwstraat 22
5374 CG Schaijk