Skip to main content

Boschwegsekerk - Schijndel

Van godshuis tot woonzorgcomplex. De Boschwegsekerk in Schijndel onderging een grondige transformatie. Door de karakteristieke toogramen te behouden maakt architect Steven Woudstra een referentie naar de rijke historie van het gebouw. “Dit is mijn mooiste project tot nu toe.” Toen Woudstra van Woudstra Architecten enkele jaren geleden een toneelstuk bezocht in de Boschwegsekerk, kon hij niet vermoeden dat hij zich ooit als architect mocht vastbijten in dit project. De uit 1928 stammende kerk is een begrip binnen de Schijndelse gemeenschap. Pater Jo gaf er in 2013 de laatste mis. Anno 2022 biedt zorginstelling Philadelphia er zorg en dagbesteding aan mensen met een beperking. Het plan omvat 33 zorgwoningen, één tiny house in de doopkapel, zeven huizen in de pastorie en acht huizen in de pastorietuin. 

Villa de Hoefsevonder - Berlicum

Bij Villa de Hoefsevonder in Berlicum zijn wonen en buitenleven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Architect Annemariken Hilberink bedacht een constructie waarbij een glazen pui van 6 meter zorgt voor een optimale beleving van het landschap. “Deze woning is vanuit iedere hoek spannend.” Kwakende kikkers, bijen op zoek naar nectar en reeën die dartelen door het Brabantse coulissenlandschap. Villa de Hoefsevonder bevindt zich te midden van de natuur. Om die landschappelijke kwaliteiten optimaal te benutten werd de villa uitgerust met alle kwaliteiten die passen op een dergelijke locatie. Annemariken Hilberink van HILBERINKBOSCH Architecten wilde een woning ontwerpen die probleemloos opgaat in het landschap.

Moderne villa - Noord-Brabant

Een moderne villa in het Brabantse landschap ligt er vredig bij. Je vindt er ruimte, licht en openheid. Tot aan de nok toe. De woning heeft vanuit verschillende perspectieven een prachtig uitzicht op al het groen van de omgeving. Dat was een belangrijk gegeven voor deze opdrachtgever van architect Paul Segers. Hij zorgde ervoor dat de wensen van de bewoners in uitvoering werden gebracht en er een thuis werd gevormd.

Het ontwerp voor deze villa begon met een vrij bijzondere uitgangspositie. De contour van de oude dijk aan de straatkant moest blijven bestaan en bepaalde dat het bouwkavel met zo’n tweeënhalve meter de diepte in gaat. 

Gasthuiskwartier - Den Bosch

In het centrum van ’s-Hertogenbosch is een stadsvilla gebouwd aan de kade van de Binnendieze naast de oude toegangspoort tot het Gasthuiskwartier.

De woning ligt ingebed in de context van een waterloop door de dichte binnenstad en is verweven met archeologische resten. Het woonhuis oogt gesloten maar opent zich naar de zon en de rivier, met uitzicht op de Sint Janskathedraal. Voor passanten zijn de exotische hemelbomen in de omsloten tuin een belevenis op straat. Met de sloop van het vroegere Groot Ziekengasthuis aan de Zuid-Willemsvaart is maar liefst 5 hectare bouwgrond vrijgekomen.

Schuurwoning - Noord-Brabant

Deze villa ligt vrij in een landschapstuin, gelegen tegen een houtwal bestaande uit essen en eiken, en bevindt zich op steenworp afstand van het centrum van een gezellig Brabants dorp. In dit project is gekozen voor hout, beton en wit stucwerk als hoofdtonen. Zwart komt niet in de natuur voor, daarom is er gekozen voor een donkere kleur die het zwart benadert, maar heel warm oogt als het licht erop schijnt. De dakpannen zijn in dezelfde warme tint. Zo oogt de woning niet hard en past deze in de omgeving. Er zijn geen dakopeningen, geen dakkapellen. Op enkele plaatsen sluit het dak aan op het gevelvlak en raakt het het maaiveld. Daarmee maakt het onderscheid tussen enerzijds de entreezone en anderzijds de leefruimtes. Het resultaat is een bescheiden villa met een heldere vormentaal en een eerlijk karakter. 

Villa - Noord-Brabant

Oud en nieuw worden verenigd in het exterieur van deze villa. De rieten kap, de schoorstenen, de gevelbanden van grijs natuursteen en de eikenhouten details geven de woning een klassieke uitstraling. “De belangrijkste eis van de bewoners was dat zij het eikenhout van hun eigen bedrijf in de gevels van hun woning wilden integreren. De moderne touch komt naar voren in de hoogstaande afwerking van het exterieur. De grote, hoge raampartijen en eikenhouten deuren in zwarte kozijnen, de witte gevels en het strakke lijnenspel voorzien deze villa van een eigentijdse flair.

Villa - Rosmalen

Deze villa in Rosmalen is een eyecatcher op alle gebieden. De rietenkap, gebikte stenen en de zwarte aluminium kozijnen geven de villa een modern-landelijke boerderij-uitstraling. In het ontwerp van de woning zijn hoogteverschillen van meer dan twee meter verwerkt. Aan de voorzijde lijkt de woning een normale hoogte te hebben. De verrassing bevindt zich aan de achterzijde, waar een hoogte is gerealiseerd van maar liefst tien meter. Op elke plek in de omvangrijke villa ervaar je een gevoel van rust en ruimte. Het interieur is op sublieme wijze verbonden met de natuur rondom de woning door de grote raampartijen.

The Anthony Hotel - Utrecht

Aan de Kanaalstraat is een groot hotel geopend. In het monumentale voormalige Antoniusklooster is The Anthony te vinden: een restaurant, bar en hotel. Het St. Antoniusklooster werd samen met de Sint-Antoniuskerk, dat aan de overkant van de Kanaalstraat ligt, aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd. Het was een schoolgebouw voor de kinderen van de veelal katholieke arbeidersgezinnen in Lombok. Het klooster werd sinds 2001 gebruikt door zorginstelling Careyn als verzorgingshuis voor dementerende ouderen. 

Servatiuskerk - Wijbosch

Uniek wonen in dit stijlvolle penthouse in voormalige kerk. De voormalige Servatiuskerk in Wijbosch is in 2017 compleet omgebouwd in diverse woningen en appartementen, genaamd De Beukenhof, met behoud van het authentieke, kenmerkende karakter van een kerk. Het penthouse voldoet aan alle eisen van deze tijd en is luxe en smaakvol afgewerkt. Het appartement is gelegen op de tweede, derde en vierde verdieping en beschikt over veel ruimte en lichtinval door de hoge plafonds, vide, grote schuifpui met raampartij en authentieke glas-in-loodramen. De woonkamer, de moderne keuken met kookeiland en het balkon bieden een weids uitzicht.

Villa Halo - Teteringen

Halo is het ontwerp voor een moderne eigentijdse villa in Teteringen vlakbij Breda. De ruimte, het zicht en de combinatie tussen strak en functioneel en warm zijn in iedere ruimte doorgevoerd. De strakke voorgevel met donkere kaders, getint glas en wit stucwerk oogt als een decor. Het is groots en ingetogen tegelijk. De eigenaren hebben gekozen voor een levensloopbestendige villa, waar je op één niveau kunt leven. Binnen en buiten horen bij elkaar. 

Woning - Den Bosch

De omgeving waarin de villa is gelegen had een belangrijke uitwerking op de vorm en oriëntatie van het gebouw. In de architectuur van de villa is er ingespeeld op de stedenbouwkundige context en tegelijkertijd vormt het een verrijking voor de omgeving waarin het is gelegen. De woning valt op door een kruisvormige opzet, opgebouwd als een gotische kathedraal, waarin we een vergelijkbaar midden- en dwarsschip terugzien. Met de brede gevel laat de villa zich aan de straatkant op een prachtige manier zien aan inwoners en andere voorbijgangers. 

Patiowoning Reeshof - Tilburg

Een patiowoning in de Tilburgse wijk De Reeshof met veel aandacht voor ruimtelijkheid, geluid, privacy, materialisering en detaillering. Vanwege de vrije ligging is er veel aandacht besteed aan privacy. De meeste ramen in de buitengevels zijn smal, zodat er wel licht binnenkomt , maar je niet direct naar binnen kijkt. 

Nedinsco - Venlo

De Nedinscofabriek aan de zuidkant van het centrum van Venlo is in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd volgens de principes van de Nieuwe Zakelijkheid. Anno 2013 is het na een grondige renovatie en transformatie een broedplaats voor nieuwe bedrijvigheid. Met name mediabedrijven hebben hun intrek genomen in het witgestucte complex, dat mede dankzij zorgvuldig gekozen aluminium kozijnen voldoet aan de hedendaagse eisen.

Basisschool - Eindhoven

In Eindhoven heeft begin 2017 de vernieuwbouwde basisschool aan de Reigerlaan opnieuw haar deuren geopend. De basisschool kampte al geruime tijd met ruimtegebrek. Daarnaast was er behoefte om het programma uit te breiden met een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, gymzaal, aula en peuterspeelzaal. Om dit mogelijk te maken, is op de oude binnenplaats van de school een uitbreiding gerealiseerd.

Fortwachters - Poederoijen

Op de plek van een voormalige fortwachterswoning aan de noordelijke Maasoever bij Poederoijen bouwde TM2 architecten een nieuwe brasserie met bovenwoning. De nieuwbouw staat op exact dezelfde locatie en heeft vergelijkbare contouren. De gevels zijn met hout bekleed en grote vensters bieden volop uitzicht over het fort, de Maas, de dijk en de uiterwaarden.

Villa

Een prettige samenwerking met Bouwbedrijf van Dinther uit Schaijk heeft geleid tot een project om trots op te zijn! Deze schitterende villa is ontworpen door LA Architecten uit Veghel. Het zeer goed doordachte ontwerp met een grote rieten kap, met daaronder verschillende open, gesloten en semi-transparante volumes is het concept van dit ontwerp. De villa zit vol contrast tussen open en gesloten, maar ook zijn contrasten aanwezig in het kleur- en materiaalgebruik. Samen met de spannende zichtlijnen, doorkijkjes en lichtinvallen maakt het een bijzondere villa. Minimalistische details zijn tot in perfectie uitgewerkt, zodat de villa en het interieur in elke ruimte een andere beleving en een ander uitzicht hebben. Hierdoor komt de bewoner en zijn/haar manier van leven centraal te staan.

Villa Rotonda - Goirle

Traditionalisme en ambachtelijk modernisme. Het woonhuis in Goirle combineert de beide stromingen. Vanaf de straat doet het huis zich voor als traditioneel en gesloten, vanuit de tuin toont het zich open en modern. Op twee grote ramen na is het huis aan de straatzijde gesloten om de bewoners te beschutten tegen het drukke verkeer dat passeert over de aangrenzende rotonde. Dit verklaart ook de naam van het huis, Villa Rotonda. Het is geen verwijzing naar de beroemde villa van Andrea Palladio in de buurt van Vicenza, maar een ironische verwijzing naar de locatie naast een kruispunt. De waterpartij waardoor het huis deels wordt omringd, versterkt het besloten karakter ervan. Ook de valramen die zijn uitgevoerd in CS 68-HV (verborgen vleugel), zijn elektrisch te bedienen. De keus voor de minimalistische variant van CS 68 met verborgen vleugels versterkt de abstractie van dit strak vormgegeven huis, waarvan niet alleen de kozijnen bijna detailloos lijken.

Kindercampus - Amsterdam

Kindercampus Zuidas biedt ruimte aan een basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en sporthal. Fact Architects en Hund Falk architecten maakten samen het ontwerp voor deze lichte, ruime en frisse school met een bruisend hart. Een open structuur van ruige houten delen in stalen kaders is geplaatst voor robuuste gevels met grote aluminium kozijnen en plaatmateriaal.

Kantoor Isah - Tilburg

Het kantoorpand van ISAH kenmerkt zich door scherpe lijnen, hoeken en verspringingen. Dit zorgt voor een levendig geheel en wordt versterkt door het reliëf van de raampartijen. Hier is ook bewust voor gekozen uit praktisch oogpunt. De schaduwwerking hiervan maakt zonwering deels overbodig. De combinatie van gevel, met de antracietkleurige keramische tegels, aluminium kozijnen en afwerking geven het geheel een tijdloze uitstraling.

Flat Batavierenweg - Nijmegen

Een ingrijpende renovatie van een van de flats aan de Batavierenweg in Nijmegen heeft van deze oude flat een prachtig eigentijds gebouw gemaakt. Deze zogenaamde sterflat stamt uit de jaren vijftig. Het is een van de eerste hoogbouwwerken in Nijmegen. Een indrukwekkende trap aan de buitenzijde heeft de flat een geheel andere uitstraling gegeven. D'n Boeij gebruikte het raam- en deursysteem CS 68 ter vervanging van de oorspronkelijke ramen met als resultaat een zeer strakke uitstraling.

Aartshertogenlaan - Den Bosch

Een monumentaal woongebouw uit de jaren 50, dat in eigendom is bij 32 verschillende eigenaren was dringend aan een algehele renovatie toe. Met name de oorspronkelijke stalen kozijnen en het enkele glas zorgden in de huidige tijd voor veel vocht-, tocht-, en geluidsproblemen. Na een uitgebreid onderzoek waarbij verschillende opties naast elkaar gelegd zijn en veel overleg met de gemeentelijke monumentencommissie.

Woonhuis - Molenhoek

Dit huis in Molenhoek zou met zijn verschillende niveaus en ligging ten opzichte van de tuin in geen enkele villawijk misstaan. Het is dan ook een absoluut referentieproject voor alle woonmagazines.

Yogacentrum Zen - Wijbosch

Het Yogacentrum Zen Natuurlijk is gelegen in Wijbosch, in het buitengebied van Schijndel. De natuur is hier overal voelbaar. In de prachtige en groene omgeving kom je volledig tot rust. De toegepaste materialen zijn hout, glas en aluminium. De sedumbegroeiing voor het dakvlak maakt het geheel af. 

Aardwoning - Teteringen

De woning in Teteringen is gebouwd op een terp aan de rand van een bos in Noord-Brabant. De vormgeving van de woning is geinspireerd op de voorliefde van de opdrachtgever voor schilpadden. In het ontwerp is dan ook een schilpaddenverblijf onderdeel van het gebouw geworden.

Herenhuis - Berg en dal

Het ranke profiel van CS 38-SL zorgt er in dit monumentale woonhuis voor dat het huis ook na de renovatie dezelfde sfeer uitademt als voorheen. Dit onder meer omdat de bestaande glas-in-lood ruiten geïntegreerd werden in de aluminium profielen. Aluminiumbouw d'n Boeij verving alle houten kozijnen, ramen en deuren door aluminium.