Patiowoning Reeshof - Tilburg

Een patiowoning in de Tilburgse wijk De Reeshof met veel aandacht voor ruimtelijkheid, geluid, privacy, materialisering en detaillering. Vanwege de vrije ligging is er veel aandacht besteed aan privacy. De meeste ramen in de buitengevels zijn smal, zodat er wel licht binnenkomt , maar je niet direct naar binnen kijkt. De ramen in de bad- en slaapkamers zijn hoog geplaatst zodat niet de volledige ruimte zichtbaar is.

Een ander uitgangspunt was geluid. Langs de locatie ligt een doorgaande weg met behoorlijke verkeersdruk. Om het geluid in de keuken, patio en woon- en eetkamer te minimaliseren zijn de garage, badkamer en slaapkamers als een buffer ingezet. Het vorige huis van de opdrachtgevers had een woonkamer met een grote vrije hoogte. Die ruimtelijkheid wilden ze graag in dit huis ook. De woon- en eetkamer hebben deels een hoogte van 3,2 meter. De verhoogde volumes steken 15cm uit de gevels en zijn zo ingezet als beeldend element.

Bij de entree is een sparing gemaakt voor de voor- en achterdeur. Dit biedt beschutting tegen de regen, en er is een ombouw gemaakt waarachter de kliko’s staan. Er is sterk onderscheid gemaakt in materiaal en kleur van de verschillende onderdelen. De basis is uitgevoerd in handvorm baksteen met witte verf en een 2cm terugliggende plint die behandeld is met zwarte verf. De uitstekende volumes zijn opgebouwd met gladde zwarte strengpers bakstenen. De terugliggende delen zijn uitgevoerd met olie behandelde houten latten.


Architect: Marc Melissen Architect
Fotograaf: Jan van Oevelen

Aluminiumbouw d'n Boeij
De Louwstraat 22
5374 CG Schaijk