Exterieur | Strak en landelijk
Oud en nieuw worden verenigd in het exterieur van deze villa. De rieten kap, de schoorstenen, de gevelbanden van grijs natuursteen en de eikenhouten details geven de woning een klassieke uitstraling. “De belangrijkste eis van de bewoners was dat zij het eikenhout van hun eigen bedrijf in de gevels van hun woning wilden integreren”, vertelt Janry. Daarmee straalt het exterieur meteen warmte uit. De moderne touch komt naar voren in de hoogstaande afwerking van het exterieur. De grote, hoge raampartijen en eikenhouten deuren in zwarte kozijnen, de witte gevels en het strakke lijnenspel voorzien deze villa van een eigentijdse flair. Aan de achterzijde werden drie dakkappelen gemonteerd om de bovenverdieping meer licht en ruimte te geven. “Ook hier zijn we flexibel geweest”, legt Niels uit, “want deze stonden niet op de originele bouwtekening. Bij de carport, die zo’n 8 à 9 meter overspant, hebben we de oorspronkelijke steunpilaar weggehaald en met kwalitatief nóg sterkere materialen gewerkt voor een op en top strak en stevig resultaat.”
“Wij hebben van het begin tot het eind genoten van de bouw van onze woning”
Entree | Hoog en licht
Bij binnenkomst valt direct op hoe hoog en licht de hal is. Een vide en een overloop verbinden niet alleen boven en beneden met elkaar, maar ook de linker- en rechterzijde van de bovenverdieping. Als speels effect is de wand bij de trap in een opvallende, maar zachte kleur blauw geschilderd. “Er waren nog enkele puntjes die op de i moesten”, aldus Niels. “De bewoners hadden nog geen trap uitgekozen en wisten niet goed wat ze wilden. Toen ben ik met hen naar een ander project van ons gereden waar we een unieke Z-trap hebben geplaatst. De bewoners waren meteen verkocht.”
Living & keuken | Verbondenheid
De bewoners gingen zelf op pad om hun interieur aan te kleden, waarna Van Aarle optrad als coördinator en aanspreekpunt voor de betrokken vakbedrijven om alles in goede banen te leiden. De tijdloze keuken en sfeervolle eetkamer en living bevinden zich in één open ruimte. Een eyecatcher is de eikenhouten tafel – wederom van het hout dat de bewoners zelf leverden. Een strakke, leren haardwand doet dienst als roomdivider en scheidt de living van de eethoek zonder afbreuk te doen aan de openheid van de ruimte. “We zijn een erg hecht gezin”, vertelt de bewoonster. “We genieten ervan dat wanneer er iemand aan het koken is, een ander aan de eettafel een wijntje zit te drinken en weer een ander gezellig in dezelfde ruimte tv zit te kijken. Dat schept verbondenheid.”
Bijzonderheden | Gemoedelijke sfeer
Het hele jaar rond is het uitstekend vertoeven in en om het huis. De witte buitenmuren bieden beschutting, schaduw en privacy, maar sluiten de tuin niet volledig af waardoor de bewoners alsnog van een weidsuitzicht genieten. Ook op warme zomerdagen vinden de bewoners voldoende verkoeling. Midden in de tuin prijkt een riant zwembad. “Het zwembad hoorde niet bij het oorspronkelijke plan”, legt Niels uit, “maar wanneer je gaat bouwen, groeien ook de bewoners daarin mee. Een van onze sterke punten is het team van onderaannemers met wie we al jaren samenwerken. Juist dankzij deze goede contacten kunnen we tot op het laatste moment inspringen op de wensen van de opdrachtgever.” Dat de bewoners levensgenieters zijn, blijkt wel aan de chillruimte met bar, lounge en een tv voor videospellen.
Masterbedroom & badkamer | Rust
De masterbedroom is ruimtelijk met veel lichtinval door de dakkapel en beschikt over een en-suitebadkamer en een inloopkast. Ook de badkamer is ruim en luxe, met een losstaand ligbad. De inloopdouche met karakteristieke mozaïektegels is uitgerust met een infrarood-element voor ontspannen spieren. “Belangrijk vond ik dat onze nieuwe woning een plek werd om tot rust te komen”, vertelt de bewoonster, die de bouw en de begeleiding van Van Aarle’s Bouwbedrijf als heel prettig heeft ervaren. “Iedereen zei me dat het bouwen van een huis vooral een last is, maar wij hebben er van begin tot het eind van genoten!”
Bouwproces | Meteen een thuisgevoel
De architect ontwierp alleen de bouwkundige tekening, waarna Van Aarle’s Bouwbedrijf van de bewoners het volste vertrouwen kreeg om het ontwerp te realiseren. De villa is gelegen op voormalige landbouwgrond. “Vanwege de grootte van het perceel duurde het bijna een jaar voordat de gemeente akkoord gaf. In de tussentijd zijn we vaak met de opdrachtgever om de tafel gaan zitten om alles door te spreken. Zo bouw je een band op. We besloten het project in bouwteamverband uit te voeren. Het mooie daaraan is: je doet het samen”, zegt Janry. “We hebben alles op alles gezet om de bewoners een gesmeerde verhuizing te geven van hun oude woning naar hun nieuwe villa. Dat betekende wel dat de planning moest krimpen en dat we nóg harder moesten werken, maar dat is ons gelukt en dat is iets om trots op te zijn”, besluit uitvoerder Niels. “De bewoners voelden zich meteen thuis. Een mooier compliment kunnen we ons niet wensen!”