Villa Gasthuiskwartier - Den Bosch

  In het centrum van ’s-Hertogenbosch is een stadsvilla gebouwd aan de kade van de Binnendieze naast de oude toegangspoort tot het Gasthuiskwartier. De woning ligt ingebed in de context van een waterloop door de dichte binnenstad en is verweven met archeologische resten. Het woonhuis oogt gesloten maar opent zich naar de zon en de rivier, met uitzicht op de Sint Janskathedraal. Voor passanten zijn de exotische hemelbomen in de omsloten tuin een belevenis op straat.

  Met de sloop van het vroegere Groot Ziekengasthuis aan de Zuid-Willemsvaart is maar liefst 5 hectare bouwgrond vrijgekomen. De rafelige aansluiting van het Gasthuiskwartier op het oude centrum leent zich echter niet eenvoudig voor projectmatige woningbouw. Afwachtend spreekt men over het ‘zwerfgebied’, waar ruimte is voor bijzondere- ook particuliere initiatieven.

  Het perceel is ontstaan uit afspraken tussen de VOF Gasthuiskwartier, de Gemeente ’s-Hertogenbosch en omwonenden, rekening houdend met de aanwezige monumentale bomen. Uit de vorm van het kavel volgt de plattegrond met hoofdentree en middengang die het huis klassiek-symmetrisch verdeelt: de serviceruimten links en de woonruimte rechts, met respectievelijk de zijingang en de omsloten tuin. De opening in de kademuur creëert een venster tussen natuur en stad.

     Aannemer: van den Heuvel Bouwbedrijf
  Architect: Thomas Kemme Architecten
  Fotograaf: Stijn Poelstra, The Art of Living magazine

  Aluminiumbouw d'n Boeij
  De Louwstraat 22
  5374 CG Schaijk