Moderne Villa - Noord-Brabant

    Een moderne villa in het Brabantse landschap ligt er vredig bij. Je vindt er ruimte, licht en openheid. Tot aan de nok toe. De woning heeft vanuit verschillende perspectieven een prachtig uitzicht op al het groen van de omgeving. Dat was een belangrijk gegeven voor deze opdrachtgever van architect Paul Segers. Hij zorgde ervoor dat de wensen van de bewoners in uitvoering werden gebracht en er een thuis werd gevormd.

    Het ontwerp voor deze villa begon met een vrij bijzondere uitgangspositie. De contour van de oude dijk aan de straatkant moest blijven bestaan en bepaalde dat het bouwkavel met zo’n tweeënhalve meter de diepte in gaat. Af en toe een trapje nemen is niet zo erg, maar zo’n hoogteverschil overbruggen van straat naar voordeur voelde niet juist’, zegt Paul Segers. Het woonhuis werd daarom met een split level indeling ontworpen, met een entree hoger dan het leefgedeelte. ‘Om het erf te betreden, stap je nu maar vijf treden omlaag en komt de entree je tegemoet. Meeting in the middle, zo kom je toch mooi binnen,’ vertelt Paul. 

    De bewoners van de villa hadden de wens om veel natuurlijke materialen te gebruiken in hun nieuwe woning. Uiteindelijk is er een combinatie van oude én moderne technieken- en materialen toegepast. De woning werd helemaal ontworpen in een geprefabriceerde eikenhouten frame. ‘Het complete frame is op maat gemaakt bij het houtbedrijf, als een enorm bouwpakket geleverd en door de aannemer vakkundig in elkaar gezet. Het is een techniek die al honderden jaren oud is en weer vaker wordt toegepast. In principe komt dat door de vraag naar ‘moderne boerderijen’ of ‘schuurwoningen’’, vertelt Paul. ‘En bij zo’n wens hoort ook een techniek die aansluit. De pen en gat verbindingen in dit frame zie je ook terug in historische panden.’ Over deze eiken constructie is een rieten kleed gedrapeerd, soms tot aan de grond. Het levert een niet alledaags beeld op.

    Achter de woning ligt een groot open landbouwgebied. Het is een prachtige plek om de verte in te kijken. Om dit uitzicht te benadrukken, tekende Paul een centrale as zodat de bewoners vanuit ieder oogpunt zicht hebben op het groen. Als je bij de entree binnenkomt en een halve trap omlaag neemt, wordt er langzaam een panoramaview geopend tot je in de keuken staat. Neem je vanuit de entree gezien een halve trap omhoog, dan sta je op de loopbrug die over de leefruimte spant en je naar de werkplek brengt. Ook daar geniet je van een het uitzicht op het platteland, met licht dat zich strekt tot aan de open nok. De niveauverschillen in de woning zorgen voor een speels effect en voor een duidelijke verbinding.



    Aannemer: Steenbergen Bouwwerken BV
    Architect: Paul Segers Architect
    Fotograaf exterieur: Kiki de Bilde, The Art of Living magazine
    Fotograaf interieur: Sonja Kamphuis - Velda, The Art of Living magazine

     

    Aluminiumbouw d'n Boeij
    De Louwstraat 22
    5374 CG Schaijk