Moderne Villa - Noord-Brabant

Een moderne villa in het Brabantse landschap ligt er vredig bij. Je vindt er ruimte, licht en openheid. Tot aan de nok toe. De woning heeft vanuit verschillende perspectieven een prachtig uitzicht op al het groen van de omgeving. Dat was een belangrijk gegeven voor deze opdrachtgever van architect Paul Segers. Hij zorgde ervoor dat de wensen van de bewoners in uitvoering werden gebracht en er een thuis werd gevormd. Het ontwerp voor deze villa begon met een vrij bijzondere uitgangspositie. De contour van de oude dijk aan de straatkant moest blijven bestaan en bepaalde dat het bouwkavel met zo’n tweeënhalve meter de diepte in gaat. ‘Af en toe een trapje nemen is niet zo erg, maar zo’n hoogteverschil overbruggen van straat naar voordeur voelde niet juist’, zegt Paul Segers. Het woonhuis werd daarom met een split level indeling ontworpen, met
een entree hoger dan het leefgedeelte. ‘Om het erf te betreden, stap je nu maar vijf treden omlaag en komt de entree je tegemoet. Meeting in the middle, zo kom je toch mooi binnen,’ vertelt Paul. Naast het behoud van de dijkcontouren, waren er nog wat andere randvoorwaarden vanuit de gemeente. Het uitzicht op het groene gebied achter de bouwkavel moest zichtbaar blijven voor voorbijgangers en een boom net naast het bouwvlak mocht niet worden verplaatst. Verder moest de kap evenwijdig aan de straatkant liggen, terwijl het bouwvlak haaks op de straat is gepositioneerd. Paul: ‘Het leukste aan mijn werk is als het een beetje lastig wordt. Als een situatie bijzonder is, zoals deze, krijg je een ontwerp wat locatie specifiek is met een eigen handtekening.’

Houtskelet
De bewoners van de villa hadden de wens om veel natuurlijke materialen te gebruiken in hun nieuwe woning. Uiteindelijk is er een combinatie van oude én moderne technieken- en materialen toegepast. De woning werd helemaal ontworpen in een geprefabriceerde eikenhouten frame. ‘Het complete frame is op maat gemaakt bij het houtbedrijf, als een enorm bouwpakket geleverd en door de aannemer vakkundig in elkaar gezet. Het is een techniek die al honderden jaren oud is en weer vaker wordt toegepast. In principe komt dat door de vraag naar ‘moderne boerderijen’ of ‘schuurwoningen’’, vertelt Paul. ‘En bij zo’n wens hoort ook een techniek die aansluit. De pen en gat verbindingen in dit frame zie je ook terug in historische panden.’ Over deze eiken constructie is een rieten kleed gedrapeerd, soms tot aan de grond. Het levert een niet alledaags beeld op.

Uitzicht op het groen
Achter de woning ligt een groot open landbouwgebied. Het is een prachtige plek om de verte in te kijken. Om dit uitzicht te benadrukken, tekende Paul een centrale as zodat de bewoners vanuit ieder oogpunt zicht hebben op het groen. Als je bij de entree binnenkomt en een halve trap omlaag neemt, wordt er langzaam een panoramaview geopend tot je in de keuken staat. Neem je vanuit de entree gezien een halve trap omhoog, dan sta je op de loopbrug die over de leefruimte spant en je naar de werkplek brengt. Ook daar geniet je van een het uitzicht op het platteland, met licht dat zich strekt tot aan de open nok. De niveauverschillen in de woning zorgen voor een speels effect en voor een duidelijke verbinding. De trappen zijn zo getekend dat er een beweging wordt gevormd en ruimtes in elkaar overlopen. Op de loopbrug sta je eigenlijk ook in de keuken of in de woonkamer, maar ben je dus ook onderweg naar de slaapvertrekken. De keuken is een belangrijke plek in de woning. Vanuit bijna iedere andere ruimte heb je zicht op de keuken. ‘Dat was een duidelijke wens van de bewoners,’ vertelt Paul Segers. ‘Het is een plek waar geleefd, gekookt, gepraat wordt en waar gezelligheid een stoel heeft. Belangrijk dus om op die ruimte focus te hebben.’


Opdrachtgever: Steenbergen Bouwwerken
Architect: Paul Segers Architect
Fotografie en tekst: The Art of Living


Aluminiumbouw d'n Boeij
De Louwstraat 22
5374 CG Schaijk